לוגיסטיקה וחקיקה סביבתית
מדוע הלוגיסטיקה משפיעה באופן משמעותי על הסביבה?
מהי תחיקה סביבתית ? איך מושפעת הלוגיסטיקה ?
ומה קורה בחזית המאבק באירופה?
מדוע הלוגיסטיקה משפיעה באופן משמעותי על הסביבה?
הלוגיסטיקה היא פעילות המשרתת את המגזר התעשייתי והמסחרי ולוקחת חלק משמעותי בפעילות המסחרית בשוק הפרטי ובשוק העסקי. ללוגיסטיקה יחסי גומלין הדוקים עם הסביבה על פני הכדור, וההשפעה שלה על איכות החיים נרחבת. הלוגיסטיקה מטיבה עם איכות החיים בכך שמספקת מוצרי מזון וצריכה באופן שוטף בכל מקום כעל פני הכדור. המחיר של השירות הלוגיסטי לסביבה מתבטא בעיקר בזיהום אוויר, זיהום סביבה, רעש ובנייה. ככל שהאנושות מתרחבת והביקוש למוצרי צריכה גדל, הלוגיסטיקה מגדילה האת היקף השירות שלה ופוגעת יותר בסביבה. הגדלת הצריכה פירושה יותר לוגיסטיקה – יותר משאיות, אניות, אווירונים, שדות תעופה, מחסנים כבישים, אריזות פלסטיק קרטון ועץ. כל אלו משרתים את הצריכה הגוברת ובמקביל פוגעים בסביבה. המשוואה ברורה לכול – יותר צריכה יותר פגיעה בסביבה.
על מנת לשמור על הכדור החלו נחקקים בעולם חוקים שעיקרם הגנת סביבה. חלק מהחוקים הסביבתיים כפופים לאמנות בין לאומיות שיוזם בעיקר האום. חלק אחר מחוקים הסביבתיים נחקקים ביוזמת מדינות או אזורים גאוגרפיים. התחיקה הסביבתית יוצרת גם היא יחסי גומלין מעניינים עם הלוגיסטיקה. מצד האכיפה, הלוגיסטיקה נדרשת להתאים את הפעילות שלה כך שתפגע פחות בסביבה. מצד ההזדמנויות, נוצרות שפע של פעילויות חדשות הדורשות מענה לוגיסטי. בתוך יחסי גומלין מורכבים אלו נוספים גם השינויים הטכנולוגיים המוסיפים לאתגר הפתרון הלוגיסטי.
מהי חקיקה סביבתית?
תחיקה סביבתית הינה סדרת חוקים והנחיות שמטרתן להגן על הסביבה. החוקים נחקקים מאחר ונמצא הקשר בין נזקי ההתחממות הגלובלית לבין פליטות גזי החממה, זיהום הסביבה ושמירה על המשאבים הטבעיים שיש לנו בכדור. האום יוזם תהליכים משמעותיים להגנת הסביבה ולשמירה על המשאבים כבר משנות התשעים של המאה הקודמת. בשנת 2015 יצא האום בתוכנית רחבה בשם 17 יעדים לפיתוח בר-קיימא. תכנית זו אומצה על ידי כל 193 המדינות החברות באום. היעדים הגלובליים, הנקראים בקיצור SDG, מהווים את הבסיס העיקרי להתנהלות העולמית בהתמודדות בנושאי הגומלין של אדם-סביבה חברה. המאבק בהתחממות הגלובלית תופס נפח משמעותי בהסכמים הבין-לאומיים בהובלת האום בוועידות אקלים המתקיימות כמעט בכל שנתיים. התחיקה הסביבתית מטילה את האחריות לזיהום על המזהם, בדרך כלל על ידי מנגנון שנקראה "אחריות יצרן" או אחריות יבואן". לעיתים אין באפשרות המזהם לטפל בזיהום שיצר, התחיקה יוצרת מנגנוני סיוע שהמזהם יתקשר איתם והם אלו שיטפלו בזיהום. יצרן כלי רכב יכול לפתח בעצמו מכונית חשמלית. יצרן צמיגים צריך להישען על מערכות איסוף צמיגים שיאספו את אלו שיצאו משימוש. קיימים חוקים רבים להגנת הסביבה המשפיעים על המערכות הלוגיסטיות.
דוגמאות לחקיקה סביבתית עם השפעה על מערכות לוגיסטיות:
- הפחתת פליטות גזי החממה הנפלטים מכלי רכב: אניות, מטוסים, רכבים
- טיפול בצמיגים משומשים
- חוקי רעש
- טיפול באריזה לאחר השימוש
- ערים / אזורים – ללא מנועי בנזין
איך מושפעת הלוגיסטיקה מהתחיקה הסביבתית?
לתחיקה הסביבתית יש יחסי גומלין מעניינים עם המערכות הלוגיסטיות. ההשפעה של התחיקה השפיעה באופן ישיר ועקיף, מצמצמת פעילויות קיימות ויוצרת הזדמנויות חדשות.
דוגמה לחוקים סביבתיים שיש להם השפעה על המערכות הלוגיסטיות:
- צמצום פליטות מרכבים – הכוונת השוק לשימוש בכלי רכב חשמליים גורם להחלפת ציי הרכב
- חוקי אריזה – קנסות על פסולת אריזה גורם לשימוש באריזה רב-פעמית ויוצר תעשיית מיחזור
- חוקים לטיפול בצמיגים – קנסות על פסולת צמיגים יצר מערכי לוגיסטיקה לאיסוף צמיגים משומשים ותעשיית מחזור.
- המגבלה העולמית על גופרית בדלק לספינות – שימוש בדלק יקר יותר והתקנת מסננים באוניות
- חוקי רעש – מגבילים שעות הפצה של סחורות במרכזי ערים ושעות פעילות של שדות תעופה
החוקים הסביבתיים משנים את כללי המשחק המסחריים בכך שהם מכוונים את השוק לפתרונות ידידותיים יותר לסביבה. הפתרונות המיטיבים עם הסביבה מגיעים משירותים חדשים שיש להם ביקוש, משיפורים טכנולוגיים ושינויים ובהתנהגות המסחרית והצרכנית.
מה קורה בחזית המאבק באירופה?
האיחוד האירופאי מוביל את החקיקה הסביבתית בעולם. במדינות כמו גרמניה, צרפת, הולנד, סקנדינביה ובריטניה (שפרשה מהאיחוד) יש תמיכה ציבורית משמעותית בנושאי חברה וסביבה. התמיכה הציבורית מתורגמת לכוח פוליטי על ידי מפלגות, ואלו משפיעות על התחיקה הסביבתית-חברתית. האיחוד האירופאי מרכז הסכמי גג המקובלים על כל המדינות החברות האיחוד, ואלו מיישמות את החקיקה בהתאמה לשטחן. האיחוד שומר על גבולותיו, ומודד את הנזק הסביבתי של הסחורות הנכנסות לגבולותיו. האחריות להוצאת אריזה מתכלה למשל, חלה על הגורם המסחרי המכניס את מוצריו לגבולות האיחוד. על הגורם המסחרי להוציא את האריזה המתכלה אל מחוץ לאיחוד. לחילופין, יכול הגורם המסחרי לחבור לחברה שתמחזר את האריזה המתכלה, ותרשום את הכמות שמוחזרה לזכותו.
תהליכים אלו המובלים על ידי האיחוד האירופאי, מאומצים על ידי שני השווקים הגדולים – צפון אמריקה והמזרח הרחוק. הממשל האמריקאי החדש בראשותו של ביידן שינה את מדיניותו של טראמפ וחזר לגישה האירופאית. סין, שסבלה מתהליך תיעוש מזהם סביבה, החלה לעודד ולאכוף גם היא מדיניות סביבתית.