לוגיסטיקה מעגלית – מה זה בכלל?
שרשרת האספקה פולטת כמויות רבות של פחמן ופסולת אריזה הדורשת פינוי ומיחזור
פעילות האיסוף והמחזור יוצרות פליטות פחמן נוספות
הלוגיסטיקה מעגלית מהווה פתרון מושלם לבעיה הסביבתית החמורה הזו
המונח כלכלה מעגלית שגור כיום יותר ויותר בשפה הניהולית של מקבלי ההחלטות. התחממות הגלובלית ומשבר הקורונה הם גורמים מאיצים להבנה כי אנחנו כחברה צריכים לשמור על המשאבים המוגבלים של כדור הארץ. האיחוד האירופאי מוביל בחקיקה סביבתית ומצטרפות לתהליך מדינות צפון אמריקה ומדינות במזרח. החברות הגלובליות המובילות את הפעילות הכלכלית בעולם זיהו את הקיימות כגורם שיווקי משמעותי והחלו לנקוט בפעילויות השומרות על הכדור בתהליכי היצור וההפצה. חברות גלובליות כמו אמזון, אפל, מישליין, מרצדס ונסטלה ורבות אחרות מפרסמות בשגרה דוח קיימות תאגידי שנתי במקביל לדוח הכספי.
הדרישה לקיימות ולשמירת על משאבי הטבע החלה להשפיע על פעילות החברות הישראליות ממספר כיוונים. החברות הגלובליות דורשות מהפעילות הישראלית ליישר קו עם מדיניות העולמית שלהן. ספקים ישראלים נדרשים לפעול לשיפור מדדי הקיימות בפעילות שלהם כתנאי לאספקה. הרגולציה הסביבתית בעולם דורשת מהספקים הישראליים תקינה הולכת ומחמירה. מדינת ישראל החלה להפנות תקציבים על מנת לעמוד בהסכמים הבינלאומיים שחתמה בנושא הקיימות ולהגנת הסביבה. חברות ישראליות רבות ממנות מנהלי קיימות שיובילו את הנושא בארגון על מנת להתאים את פעילות היצור וההפצה לתקנות הסביבה ולדרישות השוק.
הממשלה בישראל מעודדת קיימות בתעשייה
משרדי הממשלה מעמידים כיום אמצעים ליישום כלכלה מעגלית:
מנהל התעשיות הוקם במשרד הכלכלה והתעשייה ומטרתו להביא את התעשייה הישראלית לצמיחה כמנוע כלכלי-חברתי משמעותי. אחד היעדים של המנהל הוא סיוע לתעשייה למעבר לייצור מתקדם בחתימה סביבתית נמוכה. לאתר מנהל תעשיות.
המרכז להתייעלות במשאבים הוקם על ידי מנהל תעשיות, המשרד להגנת הסביבה ומשרד האוצר. מטרתו לסייע לתעשייה בישראל להעלות את הפריון והתחרותיות תוך צמצום האימפקט הסביבתי של הפעילות.לאתר המרכז להתייעלות במשאבים.
המכון ליצור מתקדם הוקם על ידי מנהל תעשיות ופועל ליצירת תעשייה יעילה וחדשנית, באמצעות יישום תהליכי ייצור מתקדמים. לאתר המכון ליצור מתקדם.
הפרויקט הלאומי לסימביוזה משרד הכלכלה והתעשייה בשיתוף עם מטה ישראל דיגיטלית פועלים להפוך פסולת של מפעל אחד לחומר גלם של מפעל אחר. לאתר פרויקט הסימיוזה.
אימפקט ניישן Impact Nation משרד ראש הממשלה מעודד חברות לפרסם דוח אחריות חברתית על ידי מנגנון תמיכה ממשלתי. המטרה לעודד חברות בישראל להפיק דוחות "אחריות חברתית(ESG) . פרטים באתר המשרד.
אלו חלק מהיוזמות אותם יוזמת הממשלה המשמשות להכוונה להגנת הבסיסה ולשמירת על משאבי כדור הארץ.
מערכות הלוגיסטיקה מעולות ושקופות
הלוגיסטיקה משפיע רבות על מדדי הקיימות של החברות היצרניות. שרשרת האספקה פולטת כמויות רבות של פחמן, ואריזות המוצרים הופכות לאחר השימוש לפסולת אותה צריך לפנות ולמחזר. פעילות האיסוף והמחזור של פסולת האריזה יוצרות פליטות פחמן נוספות. על מנת ליישם מודל של כלכלה מעגלית צריך לשלב את הלוגיסטיקה בשלב התכנון. על אף שהלוגיסטיקה מהווה נדבך מרכזי בתהליך היא לא תמיד שותפה בתכנון מודלים של כלכלה מעגלית.
המערכות הלוגיסטיות מציבות כיום פתרון ברמה גבוהה ומספקות שירות מושלם ללקוח, בין אם הוא יצרן, עסק מסחרי או אדם פרטי. הלוגיסטיקה אוספת את המוצר ומספקת אותו לכל כתובת ברחבי העולם. ללקוח אין עניין רב אם המטען נמצא כרגע על אופנוע, משאית, רכבת, אנייה או מטוס. הוא גם לא מעורב בתהליכי ההטענה הפריקה והמכס. המערכת הלוגיסטית מספקת ללקוח תאריך משוער לאספקה ומציגה את הנתונים במערכת מעקב – טראקינג – זמינות ופשוטות לשימוש. הלקוח מזמין השירות נמצא באזור נוחות ומחכה למידע כי המשלוח הגיע ליעדו והמשימה בוצעה.
לוגיסטיקה מעגלית
המערכות הלוגיסטיות המשומנות ויעילות עלולות להטעות את מתכנני המודלים בכלכלה הלינארית. ההנחה כי הלוגיסטיקה תמצא את הפתרון לתמיכה במודל העסקי היא נכונה, אבל יכולה ליצור מודל בזבזני ולא יעיל. על מנת לקבל מודל אופטימלי ראוי לשתף בתכנון המוצר את אנשי הלוגיסטיקה. הכלכלה המעגלית מבקשת להשתמש במוצר שוב ושוב. מאחר והלוגיסטיקה מעבירה את המוצר מהיצרן ללקוח, שני אזורי הפעילות הללו מוכרים לה היטב. לכן, הלוגיסטיקה תוכל לתמוך בתכנון נכון של המוצר כך שאיסופו יבוצע באופן מיטבי בגמר השימוש.
לוגיסטיקה מעגלית הינה התמחות בפעולות לוגיסטיות התומכות בכלכלה המעגלית. הפעולות הנדרשות מהמערכות הלוגיסטיות באיסוף המוצר מהלקוח והעברתו ליעד המתוכנן במודל המעגלי שונות מפעולות השילוח במודל הלינארי.
קיימות שתי קטגוריות שונות המבדלות את אוסף הפעולות הללו:
המכונה גם לוגיסטיקה בחזרה המונח באנגלית ל Reveres Logistics. אלו אוסף פעילויות לוגיסטיות התומכות באיסוף המוצר מהלקוח והחזרתו ליצרן לשימוש חוזר.
הפעילויות הלוגיסטיות כוללות : השכרה, איסוף, תחזוקה, אחסנה, תיקון, ניקוי, שדרוג, שינוי, ניהול מלאי, הספקה חוזרת.
אוסף פעולות לוגיסטיות התומכות באיסוף המוצר והעברתו למפעלי המיחזור.
הפעילות הלוגיסטיות כוללות: איסוף, מיון, הפצה, גריסה, מיחזור, אחסון, התאמה, מכירה, הספקה.
תכנון מודל מוצלח של כלכלה מעגלית יתחשב באוסף הפעולות הלוגיסטיות הללו.
אריזה – גורם משמעותי
האריזה הינה אחת הגורמים המשמעותיים בסביבת הכלכלה המעגלית. האריזה משתלבת היטב בתהליכי הלוגיסטיקה המעגלית ממספר סיבות:
האריזה הינה חלק מה DNA של שרשרת האספקה, וטבועה בתהליכי התכנון, הרכש והשילוח.
האריזה קלה יחסית ליישום במודלים מעגליים של שימוש חוזר בה תומכת הלוגיסטיקה המחזורית.
האריזה מייצרת כמויות גדולות של פסולת אריזה בה תומכת הלוגיסטיקה המיחזורית.
פסולת אריזה גורמת לחתימת פחמן גבוהה במיוחד. תעשיות האריזה מפלסטיק וקרטון הן תעשיות מזהמות המשתמשות בחומרי גלם שמקורם בשאיבת נפט וכריתת יערות.
פרויקטים של אריזה לשימוש חוזר הם בדרך כלל ישימים ורווחיים. הרגולציה הסביבתית בעולם מטילה מגבלות וקנסות על פסולת אריזה ומגבירה את המוטיבציה לחברות עסקיות ליישם מודלים של אריזה לשימוש חוזר. התועלת הקיימותית של פרויקטים כאלו גדולה והחסכון בפליטות הפחמן רבה. צמצום פסולת אריזה על ידי מעבר לאריזה לשימוש רב-פעמי עוזרת לחתימה סביבתית נמוכה בשרשרת האספקה.