מי לא מכיר את HP – החברה האמריקאית הרב-לאומית (HP Inc) שתחומי הפעילות העיקריים שלה הם מחשבים (חמרה תוכנה ושרותים) דפוס (מדפסות, מכונות דפוס ודיו) והדמיה דיגיטלית (סורקים ומצלמות דיגיטליות). מחזור המכירות של התאגיד העצום הזה בשנת 2019 עמד על 59 מיליארד דולר, עם רווחים של כמעט 4 מיליארד. HP משקיעה מאמצים רבים לנושא הקיימות כמו כל חברה רב לאומית הפועלת בכדור. כל אחד מ 17 יעדי הקיימות זוכים לתכנית מפורטת יעדים ומדידה על יד HP.
HP אינדיגו היא חטיבה של חברת HP Inc, העוסקת בייצור מכונות דפוס דיגיטלי, מעסיקה כ-2,500 עובדים במפעליה בפארק המדע בנס ציונה ובפארק התעשייה בקריית גת.
ביקשנו מקרן שנער, מנהלת הקיימות ב HP אינדיגו, להאיר את עינינו כיצד ארגון רב לאומי מתנהל בעולם הקיימות, ואיך אירוע הקורונה שנחת עלינו בהפתעה משפיע על הנושא בחיי היום יום.
מהי קיימות בעיניך? איזה חלק הקיימות תופסת בקו המחשבה העסקי שלך?
קיימות בעיניי היא שיפור המצב הקיים של כדור הארץ, תוך כדי התחשבות בראש ובראשונה באנשים החיים עליו, בנוסף כמובן לשמירה על המגוון הביולוגי. כל זאת נעשה תוך הסתכלות על ההשפעה הכלכלית של כל שינוי.
קיימות ועסקים חייבים ללכת יד ביד. כיום בוחנים חברה מצליחה, גם על פי היכולת שלה לעשות התאמות ושינויים חברתיים וסביבתיים. כולנו רוצים לעבוד בחברה שנותנת הזדמנות שווה לכולם וגם תורמת להפחתת ההשפעה שלה על הסביבה.
קיימות היום היא אחד מעמודי התווך של ארגונים רבים וביניהם גם HP.
האם הנהלת HP בעולם מתווה מדיניות של קיימות לפעילות בישראל?
HP העולמית מתייחסת ברצינות לכל נושא הקיימות. בכל שנה יוצא דו"ח אחריות תאגידי מקיף ובו הישגי החברה בשנה האחרונה והגדרת יעדי קיימות לשנים הקרובות. כדאי לקרוא את הדוח השנתי של HP לשנת 2019.
לדוגמה – אחד היעדים הוא הורדה של 75% מהשימוש בפלסטיק חד פעמי באריזות עד 2025.
כמובן שHP Indigo מושפעת מיעדי החברה הגלובליים, אך יש גם מקום רב וגמישות ליוזמות שלנו.
איך מיישמים קיימות ב HP בישראל?
HP Indigo היא חלקת מחברת HP Inc שחרטה על דגלה את נושא הקיימות כבר לפני שנים רבות. אינדיגו התחילה לבחון את ההשפעה הסביבתית שלה כבר לפני למעלה מ 13 שנים. קיים בחברה צוות סביבתי שבוחן ובודק פרויקטים היכולים לתרום להפחתת ההשפעה על הסביבה. ההסתכלות בחברה היא דרך העיניים של כלכלה מעגלית לאורך כל שלבי המוצר. אנחנו בוחנים את התהליך משלב תכנון מכונות הדפוס, דרך ייצור המכונות והמוצרים המתכלים , הלוגיסטיקה (אריזות, משלוחים), תפעול מכונת הדפוס על ידי הדפסים וכלה בטיפול במכונות והחומרים המתכלים לאחר השימוש של הלקוחות.
אינדיגו לוקחת על עצמה יעדים נוספים מעבר לאלו של HP הגלובלית. לדוגמה איזון פחמני של כל ייצור מכונות הדפוס שלנו. התחלנו בפרויקט האיזון הפחמני כבר ב 2012.
אנחנו מחשבים כמה CO² נפלט בזמן ייצור המכונות שלנו, החל מכריית חומרי הגלם, דרך השינוע שלהם, ייצור המכונות ובדיקתן עד לפתח היציאה מהמפעל. את האיזון אנחנו מבצעים ע"י תרומה ותמיכה בפרויקטים סביבתיים וחברתיים בשיתוף עם "יוזמת האנרגיה הטובה". הפרויקטים העיקריים שאנו משקיעים בהם, הם התקנת פאנלים סולריים בכפרי נוער ומועצות שזקוקות לתמיכה ובהפרדת מזון בבתי ספר במגזר הבדואי. שאריות המזון משמשות להאכלת חיות המשק של משפחות הילדים.
ניתן להתרשם מתהליך איזון הפליטות שלנו בסרטון המצורף:
איך את רואה את הקשר של הלוגיסטיקה והקיימות? התנגשות או הזדמנות?
יש קשר ישיר בין התייעלות תפעולית לקיימות ובכך נכללת גם הלוגיסטיקה. כמעט כל פעולה שמשפרת יעילות, עוזרת גם לסביבה. לדוגמה, אנחנו אוספים בחזרה חלק מהמתכלים שלנו מכל הלקוחות שלנו ברחבי העולם. המתכלים מגיעים לארץ בלוגיסטיקה הפוכה Reverse Logistics, בעלות כלכלית כמובן. בארץ אנו מפרקים את המוצר לרכיבים ומשמישים בחזרה את החלקים הניתנים להשמשה. בדרך זו, אנו חוסכים עלויות של חומרי גלם חדשים מצד אחד, וחוסכים לעולם טונות של פסולת ברזל ופלסטיק שאנו עושים בהם שימוש חוזר.
בשנה האחרונה חסכנו כ 400 טון מתכת ופלסטיק רק מפרויקט הלוגיסטי של החזרת המתכלים.
פרויקט אחר בתחום שרשרת ההספקה שאנו עושים בשיתוף עם EcoHandling הוא מעבר לאריזה לשימוש רב-פעמי. על מנת להפחית את כמות העץ, הקרטונים וחומרי השיכוך לשינוע של חלקים במכונה, עברנו לאריזות רב פעמיות שיכולות להישלח חזרה לשימוש חוזר. הן נוחות לתפעול ומתקפלות על מנת שאפשר יהיה לשלוח בחזרה במינימום עלות. עוד תהליך שאנחנו מנהלים בלוגיסטיקה הפוכה Revers Logistics.
כדאי להקדיש דקה ולצפות בסרטון המצורף:
כמה קיימות ואחריות תאגידית את רואה בישראל? למה זה כל כך מעט?
המצב בארץ הולך ומשתפר. יש יותר ויותר ארגונים שיש בהם מנהלי קיימות והמודעות לחשיבות הנושא עולה בהתמדה. כשהתחלתי התפקיד לפני קצת יותר משלוש שנים, היו מעטים בתפקידים דומים, והיום יש יותר ויותר מנהלי קיימות. אני מאמינה שעוד 5-10 שנים המפה תהיה שונה לחלוטין וישראל תוכל להוביל פתרונות סביבתיים חדשניים. נולדים בארץ כל הזמן סטארטאפים חדשים ומרתקים ו start up nation לא תאכזב גם בתחום הקיימות.
כמה כח יש למנהלי קיימות בארגונים בישראל?
הרבה מאוד תלוי בהנהלת החברה. חברה שמבינה שזה הלך הרוח העכשווי ומכירה בעובדה שזה בהחלט ריווחי לחברה, תקדם פרויקטים בצורה מהירה ומיטבית, תמנה מנהל קיימות, תקים צוותי עבודה ותאפשר לתהליכי הקיימות לפרוץ דרך וליישם פרויקטים סביבתיים.
האם הרגישות לקיימות גדלה עקב משבר הקורונה? ומה יקרה אחר כך – נשכח?
הקורונה בהחלט שינתה את המפה. מצד אחד אנשים התרכזו בהישרדות ומצד שני, רבים הבינו את המשמעות של שינוי האקלים. לדוגמה, לפני הקורונה, רבים חשבו שלא ניתן לעבוד מהבית ובכך להימנע מהפקקים ולחסוך זיהום שנגרם משימוש כבד ברכבים. הקורונה לימדה אותנו, שהכל אפשרי. ניתן לעבוד מצוין מהבית בחלק לא קטן מהמקצועות ולחסוך זמן, כסף וזיהום אויר. גם בנושא החברתי, גילינו במשבר הקורונה שהמון אנשים התנדבו לעזור לנזקקים, יותר מימי שגרה.