ראיון עם ערן תמיר, מנכ"ל ICL
Israel Cargo Logistics
מרצה אורח בקורס "לוגיסטיקה בעידן הקיימות"
לתלמידי תואר שני (MA) בלימודי "לוגיסטיקה גלובלית"
במרכז האקדמי רופין
"עסקים חייבים לנוע קדימה" – זה המוטו שטבעה חברת ICL עם פרוץ משבר הקורונה העולמי, ועל פיו ראתה עצמה מחוייבת לפעול כלפי הלקוחות, הספקים, השותפים העסקיים וכל עובדי החברה. ICL הוכרזה עם פרוץ משבר הקורונה על ידי ממשלת ישראל כמפעל חיוני לשעת חירום, והמשיכה לפעול ולספק שירותי לוגיסטיקה אל ישראל ומחוצה לה במהלך כל תקופת המשבר, תוך התמודדות עם אתגרים לא מוכרים”
ביקשנו ממנכ"ל ICL, מר ערן תמיר, שגם מתנדב באופן קבוע להעביר הרצאת אורח בקורס "לוגיסטיקה בעידן הקיימות" במרכז האקדמי רופין, לשמוע על האופן בו ICL התמודדה עם המשבר ועל ההשלכות של המשבר על ענף הלוגיסטיקה בכלל.
מה בין קורונה ללוגיסטיקה?
ערן תמיר: וירוס הקורונה חשף את חשיבותה של שרשרת ההספקה ואת פגיעותה ממשבר כל כך עמוק. מדובר למעשה בתגובת שרשרת גלובאלית ששינתה לחלוטין את שרשרת ההספקה בכל העולם.
תחילה – המגפה השביתה כליל את פעילות היצור השוטפת של מפעלי ייצור בסין, הממלאים תפקיד מרכזי להספקת סחורות וחומרי גלם לחברות רבות ברחבי העולם, ובכך נוצרה תגובת שרשרת בכל התעשיות והענפים. החברות חפשו ספקים חלופיים, ושרשרת ההספקה הייתה צריכה להתאים את עצמה לקווי פעילות אחרים.
במקביל – החל מרוץ הצטיידות עולמי בציוד מגן, מכונות הנשמה וערכות לבדיקת קורונה. המשאבים הלאומיים של כל מדינה בעולם הופנו בחוזקה לרכישת ציוד מציל חיים זה, ושרשרת ההספקה העולמית הייתה צריכה להתאים את עצמה לביקושים חדשים בעוצמות שלא הכרנו עד היום. גם בישראל, הצורך הלאומי בציוד חיוני למלחמה בקורונה היה קריטי, וכמובן שההתגייסות שלנו הייתה מידית ובמלוא הכוח. האתגר היה להמשיך ולאפשר המשכיות עסקית גם לתעשיות אחרות.
השיבוש המשמעותי והתקדימי שיצר משבר הקורונה בשרשרת ההפצה ברחבי העולם התבטא בשיתוק עולמי וסגירה מיידית של השמיים. חזינו בשוק התעופה משתנה בין לילה, חברות תעופה שאינן יכולות לפעול, מעברי גבול סגורים ונמלים מושבתים. המציאות שהכרנו, לרבות תכניות מגרה להתמודדות בעתות משבר וחירום של מלחמה או אסונות טבע – כל אלה לא היו רלוונטיות עוד. השילוב של ביקוש לשינוע מיידי בהיקפים עצומים לעומת ירידת היקף ההובלה ומגבלות התנועה, הבהירו לנו מהר כי האירוע הזה פשוט לא דומה לשום דבר מוכר.
אנחנו ב- ICL הבנו שהתפקיד הנוכחי שלנו הוא לייצר ולאפשר פתרונות חרף השיבוש והשיתוק. ברור שבנסיבות הקיצוניות האלה נדרשה מקצועיות והבנה אמיתית של התחום, יצירתיות ועקשנות, כדי לייצר את הפתרונות הדרושים להתגייסות למאמץ הלאומי למלחמה בנגיף.
איךICL התארגנה לאירוע הקורונה טרם הגעת המגיפה לישראל ?
ערן תמיר: בתקופה של התפרצות מגיפת הקורונה בעולם הבנו בקבוצת ICL שאנו נכנסים לפעילות בתקופה של אי ודאות ומציאות משתנה מידי רגע. בוקרו של יום לא דומה למציאות של הערב לפני. בשלב מוקדם לקחנו החלטה ב- ICL לפעול מייד, לפני שהמציאות תכתיב לנו בפועל מה אנחנו יכולים או לא יכולים לעשות.
הצעד הראשון היה הגדרת סט ערכים ועקרונות, והתיישרות מהירה של כל הקבוצה לפעולה לפי סט עקרונות זה:
- בריאות – שמירה על בטיחות ובריאות העובדים שלנו כערך מוביל.
- גמישות – יכולת הסתגלות מהירה למציאות המשתנה מידי יום להבטחת רציפות עסקית.
- ערנות פיננסית – מעקב צמוד אחר מצב השווקים בארץ ובעולם, ניתוח הנתונים הפיננסיים של הקבוצה, והיערכות לתרחישים שונים תוך כדי תנועה, באופן שיאפשר נקיטת צעדים מידיים עם התממשות איזה מהתרחישים.
- מסחריות – זיהוי הזדמנויות ודחיפת יוזמות מקומיות ובינלאומיות.
כשהמגיפה הגיעה לפתחינו בישראל והגזירות וההגבלות החלו לנחות על הציבור, אצלנו ב- ICL הייתה תשתית מוכנה לפעולה והתחלנו ליישם במהירות את העקרונות שהגדרנו.
איך ICL התנהלה בתוך המשבר ?
הגדרנו שני מעגלים – חיצוני ופנימי . המעגל החיצוני טיפל בקשר מול הלקוחות, והמעגל הפנימי טיפל בקשר עם העובדים שלנו ובחוסן הפיננסי של החברה.
במעגל הלקוחות
מיפוי צרכי לקוח: ביצענו בדיקה ביחד עם כל לקוח שלנו – יבואן או יצואן – ללמוד ולהבין את המכשולים שהערים המשבר העולמי בפני המשך פעילותו העסקית הרציפה.
חלופות: יצרנו עבור הלקוחות חלופות תוך ניצול הידע המקיף של אנשינו, רשת הסוכנים שלנו ושיתופי הפעולה שלנו ברחבי העולם. מידי יום נעשו שינויים והתאמות תוך כדי תנועה, על מנת לאפשר רציפות עסקית לכל אחד מלקוחותינו. העמדנו חלופות כמו מעבר משינוע באוויר לשינוע בים, שינוע דרך צירים חלופיים, תכננו מראש חלופות עוקפות ושירינו מקומות על קווים בעלי ביקוש גבוה.
בקרת הספקה: התרענו מראש על שיבושי הספקה צפויים. חשוב מאד להעביר את המידע המלא ללקוחות גם אם הוא פחות נעים.
הינה כמה דוגמאות ליוזמה של צוות ICL המיומן:
- כאשר בסין נסגרו מפעלים והנמלים הושבתו, יצרנו ללקוחותינו חלופות אטרקטיביות באסיה ובאירופה ובמיוחד בתורכיה, באמצעות שיתופי הפעולה שלנו;
- כאשר מעברי גבול באירופה נסגרו מידי יום, מצאנו חלופות שינוע ושילוח יבשתיים, ימיים ואוויריים, באמצעות רשת הסוכנים הענפה שלנו;
- כאשר נוצרו עומסים אדירים בנמלי היציאה והכניסה לאסיה – ניצלנו את ההיכרות העמוקה שלנו עם גורמים רלוונטיים באסיה, איתרנו שטחי איחסון במוקדים אסטרטגיים לאיסוף סחורות, חכרנו צ'ארטרים, ושריינו עבור לקוחותינו מקום על כל הקווים הדרושים להם.
ראינו חשיבות מרכזית בשמירה על קשר תכוף והדוק עם הלקוחות הקיימים על מנת להעניק להם מעטפת תמיכה מלאה, לטפל בהצטיידות שלהם במינימום הפרעות ולאפשר להם המשך פעילות עסקית/מסחרית רציפה.
במעגל הפנימי – העובדים
השחקנים החשובים ביותר שלנו, שהוכיחו במשבר שהם נותנים כתף ומתגייסים למאמץ. הצוות המסור שלנו התמודד כמו כל המשק עם החשש הבריאותי, הילדים שנותרו ללא מסגרת חינוכית, והדאגה להורים מבוגרים. הבנו את עומק האתגר שהעובדים שלנו נאלצו להתמודד איתו ודאגנו לספק תמיכה מתאימה.
נהלי עבודה בשגרת קורונה: יישום הנחיות משרד הבריאות: הפרדת משרדים וסניפים, בניית מחיצות במשרדים, ציוד מגן, מדידת חום, הצהרת בריות יומית, הגדרת מדיניות ביקורים ופגישות עם לקוחות, ניתוב עובדים לעבודה מהבית.
ניהול: כל מנהל שמר על קשר יומיומי עם כל אחד מהעובדים שלו, תחזקנו פעילויות של הווי ומורל בדרכים יצירתיות ביותר, לא ויתרנו על מסורת החגים המשותפים וחגגנו את פורים, פסח, שבועות ואפילו את ה- 1 באפריל בדרכים יצירתיות ומשמחות מרחוק. המוטו כאמור : מוצאים פתרונות.
עבודה מרחוק: העמדנו תשתית מחשוב אמינה ויציבה לעבודה מהבית שאפשרה חיבור מרחוק להיקף גדול של עובדים . בשיא משבר הקורונה כ- 90% מעובדי הקבוצה ביצעו את עבודתם הנאמנה מהבית. במקביל הטמענו נהלים ברורים ויעילים לניהול ולבקרה על העבודה מרחוק.
חלופות למפגשים פיזיים: האצנו הטמעת תהליכים דיגיטליים בשגרת העבודה -חשבוניות ומסמכים אלקטרוניים, פלטפורמות לישיבות עבודה אינטרנטיות (TEAMS, ZOOM).
במעגל הפנימי – החברה
קלטנו בשלב מוקדם שיש פה אירוע בסדר גודל שלא היה כמותו. אי הודאות הייתה דרמטית: מה הולך להיות עומק הפגיעה בעקבות המשבר? כמה זמן יימשך? כמה רחוק תגיע תגובת השרשרת ואילו עוד שווקים יינזקו או אפילו חלילה ימחקו? האם השוק אכן יהיה מסוגל לחזור לקדמותו בצורה מלאה? אלו רק חלק מהשאלות שעלו בתחילת המשבר, ועל חלקן עדיין אין תשובה. הודאות היחידה שכן הייתה, שההשלכות הכלכליות והפיננסיות הן בלתי נמנעות.
לרגע לא שכחנו שמדובר בעסק, ו ICL היא מקור פרנסה למאות משפחות ולכן חשוב היה לנו לנווט את הספינה הזו בבטחה במים הסוערים. במצב דברים כזה אין מקום לעצימת עיניים ונדרשה ערנות ומוכנות מקסימליות, ויכולת הסתגלות מהירה זה שם המשחק.
צללנו לנתונים הפיננסיים וביצענו הערכות זהירות ושמרניות עד פסימיות בתחזיות שלנו כשלמעשה ביקשנו לנטרל עד כמה שניתן כל אלמנט של הפתעה עקב התפתחות המשבר.
ביצענו הקצאות מחודשות של משאבים וצמצמנו פעילויות בהתאם לנסיבות המשתנות.
לשמחתנו הגישה הזו הוכיחה עצמה וקבוצת ICL צלחה את התקופה בצורה טובה מאוד, בעיקר בגלל המוטו שקבענו והנחה אותנו בהחלטות ובפעולות היומיומיות – עסקים חייבים לנוע קדימה!
מה היו השינויים המשמעותיים בביקושים ובצרכים של הלקוחות ?
מהירות תגובה יוזמה וניצול הזדמנויות – עקרונות פעולה שאנו דוגלים בהם בשגרה הפכו למשמעותיים ודרמטיים בתקופת הקורונה. אנחנו ב ICL הוכרזנו על ידי ממשלת ישראל כמפעל חיוני לשעת חירום והוסמכנו לפעול גם במצב של סגר כללי. ההכרזה הזו לא נעשתה בכדי וממשלת ישראל השכילה להבין שחייבים להשאיר ערוצי ההספקה אל מדינת ישראל וממנה אל העולם, פתוחים ופעילים. המדינה הבינה כי היא חייבת לפעול במהירות נוכח מרוץ ההצטיידות העולמי והתחרות על ציוד מגן, מכשור רפואי וערכות בדיקה – ואנחנו התגייסנו לשם כך במלוא המרץ.
- ICL תפעלה רכבות אוויריות של ציוד, מכשור רפואי, ערכות בדיקה, תרופות וסחורות נדרשות במאות טונות, מכל ואל כל רחבי העולם.
- ICL חכרה צ'רטרים מלאים תוך ניצול מקסימלי של תאי ומושבי נוסעים לשינוע מטענים הכרחיים.
- מחלקת הטיים קריטיקל שלנו לא נתנה לשום סגר לעצור את המשלוחים מצילי החיים של איברים, רקמות, בדיקות, תרופות ואפילו אבטיפוס של פיתוח ישראלי למכשיר לזיהוי קורונה. הבלדרים שלנו עשו שוב ושוב את הבלתי אפשרי ואפשרו השתלות וטיפולים מצילי חיים, תוך סיכון בהידבקות ומחיר אישי של כניסה לבידוד.
נדרשו כאן מהירות תגובה, יוזמה, יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסא כדי לאפשר את כל זה בנסיבות של שמיים סגורים, נמלים מושבתים ורשויות שאינן זמינות. כל זאת תוך כדי מסירות ותחושת שליחות של כל העוסקים בדבר בזמנים כאלה, בהם כולם חוששים לבריאותם ולבריאות משפחותיהם.
במקביל לפעולות החירום המתבקשות, לא שכחנו ב ICL שאנחנו עסק, ובתוך מצב החירום הבנו שכדי לצאת מהמשבר הזה כשידינו על העליונה אנחנו חייבים להמשיך ולדחוף יוזמות חדשות ולזהות הזדמנויות:
- הגדלנו את היקף הפעילות שלנו עם חברות פארמה וציוד רפואי ששגשגו בתקופת המשבר והיו זקוקות לפתרונות לוגיסטיים יעילים ודחופים.
- בשיא המשבר נתקלנו בפניות רבות מיבואנים ויצואנים שהמשלחים שלהם לא הצליחו לספק להם פתרונות. זה היה הזמן שלנו לזרוח: התגובה שלנו הייתה מהירה וחדה ואפשרנו פתרונות יעילים שפתחו ל- ICL דלתות רבות אצל לקוחות חדשים.
- הדקנו את הקשרים המסחריים עם חברות התעופה שהמשיכו לטוס במהלך המשבר כמו אלעל, קאל, טורקיש, לופטהנזה ובריטיש, ומצאנו פתרונות חלופיים ללקוחות שלנו באוויר ובים.
עסקים חייבים לנוע קדימה כבר אמרנו?
כמו בכל משבר בוודאי יש לך סיפורי לקוחות פיקנטיים
ערן תמיר: במלחמה, כמו במלחמה, יש גם מורשת קרב…..
בשיא משבר הקורונה קיבלנו פניות מגורמים שהתחייבו למדינת ישראל, ספציפית למשרד הביטחון ולמשרד הבריאות, לספק ערכות בדיקה בהיקף של עשרות טונות של מטושים מסין ומקוריאה. בימים כתיקונם משלוחים כאלה, גדולים כל שיהיו – הם הלחם והחמאה שלנו. אך בשיא המשבר, גם המזמינים התייחסו למבצע הזה כאל סוג של משימה בלתי אפשרית ובאמת שום דבר במשלוחים האלה לא היה שגרתי:
- מרבית חברות התעופה היו מושבתות או שסגרו את הקווים שלהן לאיזור סין, כך שהאתגר הראשון היה למצוא חברת תעופה שתטיס את המשלוחים האלה.
- עומסי המטענים בשדות התעופה היו אדירים ותופעלו על ידי כח אדם מצומצם, כך שהיה צריך לבחור בקפידה את נתיב השינוע היעיל ביותר. בהעדר טיסות ישירות מקוריאה מצאנו שהנתיב היעיל ביותר באותה עת יהיה דרך אירופה.
- נדרשנו לוודא את אמינות הספקים הסינים והציוד שהוזמן – מצב החירום הגלובאלי והביקושים הגבוהים היוו קרקע פוריה לזיופים ונוכלות.
- לוחות הזמנים שהוקצבו לנו למסירת המטענים למזמינים בארץ היו מאוד קשיחים וקשוחים וחלון הזמן לאיסוף המטענים מרגע המוכנות שלהם היה קצר מאד.
- מעל כל זה חשוב לזכור, וגם לא יתנו לך לשכוח, שאתה עובד למעשה מול ובעבור גופים ממשלתיים ולכן קיימת חובה לעמוד במחיר היעד הנקוב.
- הקמנו חמ"ל במשרדי החברה על מנת לעקוב מקרוב אחר התקדמות התפעול של המשלוחים שלב אחרי שלב, ולהבטיח שכל מכשלה שתצוץ תזכה לתגובה מיידית ואפקטיבית.
- שלחנו אדם מטעמנו "לרגל" אחר הספקים והעברנו תמונות של האתר על מנת לאמת שאכן מדובר בספק אמיתי ולגיטימי ולא באחת מהתרמיות שאירעו לא אחת באותה תקופה.
מעבר לתנאים המורכבים מלכתחילה, תוך כדי תנועה התווספו עוד דרישות שהיינו צריכים לעמוד בהן ולמצוא להן מענה בזמן אמת:
- המשלוחים שיצאו משנזן – סין נדרשו להטסה בכפוף לתשלום מזומן לספק
- נדרשה ביקורת חיצונית של כל המשלוח
- ביקשנו להעביר את המטענים משנזן להונג קונג דרך המכס המקומי לצורך הטסה ואז הועלתה דרישה על ידי הרשויות בהונג קונג לנהגים מהונג קונג בלבד בכדי למנוע הדבקות.
משלוחי הערכות נמסרו למשרדי הביטחון והבריאות בשלמותם ובזמן. בנוסף לניסיון, לידע המקצועי ולהיכרות המעמיקה עם נתיבי השילוח ברחבי אסיה, נדרש שיתוף פעולה של מספר חברות תעופה, רשת סוכנים בינלאומיים, קשרים טובים של אנשינו ברחבי העולם ובתקופה זו יותר מתמיד – מחויבות אישית של הצוות להגשמת המשימה במלואה, בזמן ובתקציב שהועמד לה.
המאמצים שהושקעו היו משמעותיים וביחס ישר גם תחושת הסיפוק שבהצלחה.
והנה עוד סיפור פיקנטי שפורסם בערוץ 13
ומלמד על נחישות יוזמה וערבות הדדית וזכה לשם
"מלאכים בשמי קורונה"
איך השוק בישראל ובעולם מתייצב עם המצב הנוכחי של הקורונה?
ישנה האטה ברורה בשווקים ובענפים רבים' תוך אי ודאות הגוברת עם הגל השני של קורונה בישראל ובעולם. איננו יודעים מתי ואם בכלל הכלכלה העולמית תשוב להיות כפי שהייתה בעבר. ברור לנו ששווקים וענפים מסוימים ייחלשו ואולי ייעלמו, ומאידך ענפים אחרים ישגשגו ויהפכו להיות 'הדבר הבא', כמו תחום הפארמה וציוד המגן.
אי הודאות וריבוי הנעלמים מחייבים אותנו 'לפגוש את הנתונים' באופן תכוף והדוק יותר מבעבר. ניתוח הנתונים שלנו וזיהוי ופיצוח מגמות בכלכלה העולמית בכלל ובתחום הלוגיסטיקה בפרט, נעשים כעת אחת לשבוע לפחות. יכולת תגובה מהירה, צמודה והדוקה הכרחית בתקופה זו והניהול הפך מעורב וצמוד יותר מאשר היה ערב המשבר.
שעה שקיצו של המשבר לא ידוע וכך גם ההשלכות המלאות שלו, כל נושא התחזיות וההיערכות הופך לאתגר של ממש. עם זאת, משבר הגל הראשון, לימד אותנו המון ואישש אצלנו את ההכרה שניהול נכון והיצמדות לערכים ולעקרונות שהזכרתי, יש בהם כדי לבסס את הפעילות שלנו, לדייק אותה ולחזק אותה באופן אבסולוטי.
מה השתנה בשוק ?
ערן תמיר: השינוי המשמעותי ביותר בענף לדעתי, מצוי במעבר החד משמיים פתוחים לחלוטין וממאות טיסות נכנסות ויוצאות מידי יום בנתב"ג, למצב של סגר, הגבלות טיסה וצמצום וביטול קווים.
הכלים שבידינו כיום לבצוע המשימות שלנו אמנם שונים, אך הצורך והמחויבות להבטיח ללקוחות המשכיות עסקית ולתמוך ולשמור על הספקה יציבה לא פחתו. להיפך – בנסיבות הכלכליות הקיימות, המחויבות והאחריות ללקוחות גוברת, ואני רואה בכך את ההצדקה הכלכלית והעסקית שלנו.
לצד זה, רבים מדפוסי הפעולה שלנו ושל לקוחות רבים שלנו השתנו בהתאם עקבות המשבר, השינוי העיקרי מתבטא בהסתמכות הולכת וגדלה על פעולות און ליין, לרבות מכירות, גם של תעשיות מסורתיות, שירות לקוחות ותמיכה. ההטמעה המידית של פלטפורמות כמו ZOOM ו- TEAMS שברה מוסכמות רבות בתחום השרות והמכירות.
האם אתה צופה שינוי במדיניות המלאי וניהול שרשרת ההספקה של הלקוחות?
משבר הקורונה לימד אותנו ששרשרות ההספקה הגלובלית יכולות לצאת מאיזון מאוד מהר, אך בה בעת, הוכיחו את נחיצותן הקריטית, גם אם בשינויים מחייבים והתאמות.
ההערכה שלנו היא שנראה יותר ויותר מעבר לשרשראות הספקה קצרות ומהירות – JUST IN TIME – ופתרונות להצטיידות וניהול מלאי חכם יותר.
אחד הלקחים שניתן כבר כעת להפיק ממשבר הקורונה, גם אם טרם נסתיים, הוא הצורך בפיתוח והטמעת כלי ניהול ובקרה גלובליים שיודעים לתת תמונה מלאה על כל שרשרת ההספקה לשותפים בשרשרת, לרבות יכולת להניע מלאים מנקודה לנקודה, לטפל בשינויים בזמן אמת ולתת מענה לשוק משתנה מהיר.
יותר ויותר לקוחות שלנו מבינים את הצורך לנהל ולהציב מלאי מכירתי במדינות היעד ובטריטוריות אליהן הם מכוונים ואת הצורך במלאי חלקי חילוף ואמצעי תמיכה בלקוחותיהם על מנת להיות מסוגלים לתמוך בתהליכי המכירה ולהיות מסוגלים להתחרות בשוק המקומי, גם בתרחישי קיצון לא מוכרים. אנו תומכים בכך בשגרה עם רשת מחסנים שאנו מפעילים מידי יום ברחבי העולם.
האם נדרש בעתיד הקרוב לשנות את מודל העבודה מול הלקוחות?
ערן תמיר: אני מעריך שתהליכים וטרנדים שהואצו משמעותית בתקופת המשבר יקנו להם אחיזה קבועה ויתבססו כעובדות בענף ובכלל. שתי מגמות בולטות כבר היום הן :
- מיחשוב ודיגיטציה בכל שלבי שרשרת ההספקה בכל ממשקי העבודה שלנו מול לקוחות, ספקים ושותפים: חשבוניות דיגיטליות, eB/L דוקומנטציה דיגיטלית, פגישות וידאו מקוונות. כפי שכבר ציינתי כבר, הטמעת כלי בקרה וניהול גלובליים המסוגלים לטפל בשינויים בזמן אמת בשוק משתנה מהיר, הולכת והופכת הכרחית במצב הדברים כיום.
- מעבר לעבודה מהבית וצמצום המשרדים לסקטורים מסויימים בלבד בהם עדיין תידרש נוכחות. השינוי הזה טומן בחובו סיכוי להתייעלות והתמקצעות, יחד עם זאת יהיה מעניין לראות האם שינוי כזה ייתפס כשדרוג של רמת השירות או להיפך.
ברור לי שאנחנו ב ICL שהינה חברה בעלת DNA שירותי, אישי ומשפחתי, נצטרך למצוא את נוסחת שביל הזהב ולשמר את ה DNA הזה, הייחודי שלנו, תוך שמירה על יעילות .
במה היית מייעץ לסטודנט ללוגיסטיקה להתמקד כיום?
ערן תמיר: ענף הלוגיסטיקה הוא כר פורה לחדשנות ויזמות – תמיד יש מקום וצורך להתייעלות לקידמה, לפתרונות טכנולוגיים, לאוטומציה ולדיגיטציה. לכן אני נהנה מהמפגש עם הסטודנטים ברופין – אפשר לחוש באווירה צעירה סקרנית ויוזמת. ברופין גדל דור העתיד של הענף, והקרבה לסטודנטים מאתגרת ומלמדת.
לוגיסטיקה משמעותה גלובליזציה. לא ניתן היום להיות שחקן משמעותי בענף הלוגיסטיקה ללא שיתופי פעולה חובקי עולם וללא פריסה עולמית רחבה. יכולות ניהול ובקרה איכותיים, יכולות התממשקות עם מערכות תעשייתיות ויצרניות, יכולות ניתוח ועיבוד נתונים כל אלה מהווים כבר היום כלים הכרחיים בענף הלוגיסטיקה ומקומם של כלים אלה רק הולך ומתבסס בענף וכולם כלים טכנולוגיים.
אנחנו ב- ICL מחפשים תמיד את החידוש הטכנולוגי הבא והייתי רוצה לראות יותר ויותר סטודנטים ללוגיסטיקה בעלי אוריינטציה ושאפתנות טכנולוגית מצטרפים לענף ומצעידים אותו קדימה.
מעבר לקשיים, התרחישים שמשבר הקורונה זימן לנו סיפקו לכולנו הצצה מוחשית ראשונה לאתגרים עתידיים שהגלובליזציה מביאה איתה. התרחישים האלה הם הזדמנות מצויינת לחשיבה חדשנית ופורצת דרך של הדור הבא בענף, ונראה לי שברופין עושים זאת נכון.
ולסיום, ישנם עוד נושאים שהיית מבקש לציין?
ערן תמיר: תודה על ההזדמנות להציג את האתגרים שעמדנו בהם בחודשים האחרונים, והופכים לחלק משמעותי בחיינו. אבקש להוסיף שלוש נקודות שנראות לי חשובות בהקשר של הראיון הזה, והתפתחות הענף.
תכנית מגרה להתנהלות במצבי קיצון – Disruption Plan
כיום כבר ברור שנדרשת מחשבה, תכנון, היערכות והקצאת משאבים למשבר הבא. Disruption Plans אינן רעיון חדש, אך משבר הקורונה הדגיש את חשיבות ודחיפות ההיערכות עם תכניות כאלה. בענף הלוגיסטיקה, שרות גלובלי המשרת את התעשיות ברחבי הגלובוס, תכנית כזו נדרשת והכרחית.
כפר גלובלי – WE ARE ALL ONE
משבר הקורונה העולמי אמנם סגר גבולות אך במקביל הוביל להבנה שכולנו יחד בכפר הגלובלי על הכדור. כולנו יחד בכל מקום בעולם התמודדנו עם אתגרים זהים. תחילה אולי חשבנו שהנגיף הוא בעיה של הסינים בלבד ולאחר מכן של מערב אירופה, אולם מהר מאוד נוכחנו שכולנו אחד. זו הייתה ועודנה הזדמנות חדשה ומרתקת להתבונן החוצה וללמוד מה עושים במקומות אחרים בעולם, ולנצל את הארוע העוצמתי הזה להפריה הדדית וכמובן לשיתופי פעולה נרחבים.
מגמה ירוקה
האילוץ לעבור לעבודה מהבית ובהתאם צמצום התחבורה ופליטות הגזים, תהליכי המיחשוב המואצים, הצמצום בשימוש בנייר, צמצום הצרכנות העודפת, התייעלות התובלה ועוד דוגמאות רבות, הוכיחו לכולנו שמגמה ירוקה בכל שווקי העבודה היא אפשרית יותר ממה ששיערנו וניתנת ליישום מיידי. זהו שיקול שיש להתחשב בו כבר כיום בבחינת עתיד הענף והמשק בכלל.