ארגז פלסטיק או ארגז עץ – מה שומר יותר על הסביבה?
יש החושבים שהשימוש בארגזי פלסטיק מזיק יותר לסביבה מארגזי עץ. מחשבה זו נובעת בעיקר מהתדמית שהפלסטיק רכש לעצמו כמוצר של תעשיות הנפט. מוצרי הפלסטיק, כמו שקיות גופיה, גביעים המשמשים את תעשיית המזון וכוסות חד-פעמיות המסיימים את חייהם לאחר שימוש אחד ומושלכים לאשפה, אכן מזיקים לסביבה. המציאות שונה לחלוטין באריזה לשימוש רב פעמי המיוצרת מפלסטיק.
מדידת פליטות הפחמן של מוצר, "מעריסה לקבר" – כלומר מרגע יצור המוצר ועד לסיום חייו, שולחת אותנו לבחון ולהשוות את תהליך היצור, מהלך שרשרת ההספקה ותהליך המחזור של ארגזי הפלסטיק מול ארגזי העץ.
מהלך חייו של ארגז העץ
העץ המשמש ליצור ארגזי העץ, נכרת ביערות שונים ברחבי העולם. הספקיות העיקריות של עץ פזורות בכל רחבי הגלובוס: רוסיה, ברזיל, קנדה, ארה"ב, אינדונזיה, קונגו, ארגנטינה, צ'ילה, פינלנד, פולין שבדיה ואוקרינה. במדינות אלו קיימת תעשייה ענפה של כריתת יערות, מנסרות המעבדות את בולי העץ הכרותים ללוחות, ונמלים יעודיים המשמשים להטענת אניות בלוחות העץ למשלוח ללקוחות. הלוחות מותאמים במנסרות ומפעלי עיבוד העץ לגדלים הנדרשים ליצור הארגז. לאחר יצור הארגז, הוא נשלח ללקוח לאריזת המוצר עליו הוא אמור להגן במשך המשלוח. לאחר ההגעה ליעד, המוצר נפרק, והארגז נשלח למחזור. בכל התהליך, החל בכריתת העץ וכלה בתהליך המחזור שלו, נפלטים גזים רעילים המזהמים את הסביבה. עם הכריתה, מפסיק תהליך הפוטוסינתיזה בה קולט העץ את הפחמן באוויר כמזון לצורך התפתחותו, ובכך מסתיימת התמיכה של העץ בהגנה על הסביבה, ומתחיל תהליך זיהום האוויר של שרשרת ההספקה.
מהלך חייו של ארגז הפלסטיק
ארגז הפלסטיק מיוצר מחומרי גלם, פולימרים, שמקורם בתעשיות הנפט. הפולימרים, מעובדים בתהליכים כימיים ובקווי יצור למוצרים. ההנחה המוטעית שאריזת פלסטיק מזהמת יותר מאריזת עץ נובעת מכך שבתהליך יצור הפלסטיק נפלטים גזים רעילים, והאריזה קשה להשמדה בסיום חייה.
התחנות בתהליך היצור של ארגז הפלסטיק דומות לאלו של ארגז העץ. חומרי הגלם מעובדים לארגז, בו נארזת הסחורה ונשלחת ללקוח. בתום המסע הראשון לחייו , הארגז יכול לשמש שוב ושוב לשינוע מוצרים נוספים, פעמים רבות. ארגז הפלסטיק מתוכנן מראש כך שיהיה חסין למשלוחים רבים, ישמור ויגן על המוצרים שהוא משנע לאורך שרשרת ההספקה.
בתום המסע הראשון אין צורך לייצר שוב את הארגז !!!
הנזק הסביבתי שנגרם מפליטת הפחמן קטן משמעותית
ונובע משרשת ההספקה ללא תהליך יצור !!!
ארגז פלסטיק או ארגז עץ – מה שומר יותר על הסביבה?
הפחתה בזיהום האוויר בשימוש בארגז הפלסטיק, יכולה להגיע עד ל 70% בפליטות, כשהמקורות העיקריים לצמצום המשמעותי הם ביטול כריתת העצים וביטול תהליך היצור. על מנת לבצע חישוב מדויק, צריך לדעת מהם מקורות חומרי הגלם ומיקום מפעלי היצור. במקרה של העץ – מיקום היערות הנכרתים, מרחק המנסרה, מיקום הנמלים ומפעלי יצור הארגזים. במקרה של ארגז הפלסטיק יש משמעות למקום בו מיוצרים חומרי הגלים ומיקום המפעל המייצר את הארגז. בחישובים השונים שערכנו, הזיהום הסביבתי מחמר הגלם ועד ליצור הארגזים, גם העץ וגם הפלסטיק, בדרך כלל דומה. ההבדל המשמעותי והדרמתי מתקבל ממניעת הכריתה ומניעת תהליך היצור.
תועלות נוספות של ארגז פלסטיק על ארגז עץ
בנוסף לתועלות הקיימותיות שמייצר השימוש בארגז הפלסטיק, יש תועלות משמעותיות נוספות המתקבלות במעבר מהשימוש בארגזי העץ:
- חסכון כספי – השימוש לאורך זמן מפחית את עלות השימוש ליחידה
- חסכון כספי – רכש אחד בתחילת התהליך המחליף רכש שוטף לאריזה מתכלה
- חסכון כספי – אין הוצאות פינוי להשמדה של ארגז העץ בסוף שרשרת ההספקה
- שמירה על המטען – ארגז הפלסטיק חסין יותר ושומר טוב יותר על המוצר במהלך השינוע
- שמירה על המטען – ארגז הפלסטיק מונע חדירת מים
- בטיחות עובדים – ארגז הפלסטיק יציב יותר בזמן האחסנה ומפחית תאונות עבודה